Това е много лесна рецепта за бебешки бисквитки, която използвах, когато започнах да въвеждам глутена при навършени 7 месеца. В скобите съм сложила възрастта, когато аз самата съм ги въвела, да не се приема като правило, че само от тогава могат да се дават. Според най-новите виждания по въпроса за въвеждане на глутена, това може да стане дори и на 6 м. възраст. Въпрос на собствен избор. Чудесни са за Baby Led Weaning захранване. Рецептата търпи вариации, може да се приготви с всякакво брашно или смес от брашна. Може да се направят безглутенови с оризово или елдено брашно. Аз лично съм я правила и с брашно от елда + овесено и само с овесено, пак стават хубави. Също и с друг плод, но ако е по-сух като банан, например, се добавя малко вода.
Рецепта (за около 10-15 бр.)
40 гр. смлени овесени ядки
40 гр. ръжено брашно (не пълнозърнесто)
няколко капки рапично олио (рафинирано, студенопресовано)
1 малка до средна ябълка
Начин на приготвяне:
Почиствам и пасирам ябълката. Смесвам с брашната и олиото. Тестото да не е много течно, но да не е и твърдо. Става доста лепкаво. Напълвам в шприц и оформям бисквитки като пръчици, да са удобни за хващане в бебешката ръчичка. Пека на предварително загрята фурна на 180°, на горен и долен реотан.
А ето и снимка на дегустатора и процеса на дегустация 😀
Здравейте! Бих искала да ви попитам колко време печете бисквитките….И трябва ли да останат мекички отвътре? БЛагодаря!!!
Здравейте Женя,
пекат се докато станат златисти по краищата като на снимката, от вътре си остават меки да, не са точно хрупкави като бисквити. По-скоро стават меки и с леко жилава коричка.
БЛагодаря Ви, за бързия отговор.Аз малко ги попрепекох, но втория път ще успея 😉 Иначе са много вкусни. С тати се почерпихме…БЛагодаря и за хубавата рецепта! Поздрави!
Рецептата изглежда страхотна, благодаря! Бих искала да ви попитам следното: дъщеря ми е на 7м. и половина. Много ме привлича Baby Led Weaning, бих искала да направя и такива бисквитки…безопасно ли е, само се притеснявам от задавяне..